Bijvoorbeeld: ‘mijn camera maakt alleen foto’s die helemaal scherp zijn en ik wil foto’s kunnen maken met een vage achtergrond…’ of ‘ik kan bij weinig licht geen goede foto’s maken zonder flits’ of ‘mijn camera is zo langzaam’ of ‘mijn batterijen zijn veel te snel leeg’.
Je neemt je voor een nieuwe camera aan te schaffen. Maar welke?
Als zzp’er wil je je camera waarschijnlijk gebruiken voor zowel privé als voor je bedrijf.
Vind je fotograferen leuk en heb je een redelijk budget dan kun je het beste kiezen voor een camera met verwisselbare lenzen. Er zijn twee mogelijkheden:
- een instapmodel spiegelreflex
- een systeemcamera. De systeemcamera is pas sinds een aantal jaar op de markt en in opkomst. Eén van de eerste en bekendste systeemcamera’s is de Olympus Pen.
Heéél grof gezegd is de grootte van de camera het belangrijkste verschil tussen deze twee. Beide type camera’s worden steeds geavanceerder en het ene na het andere type volgt elkaar op. En er zijn grote verschillen in prijs.
Als je een spiegelreflex of een systeemcamera aan gaat schaffen koop je niet één ding, maar twee. De camera zonder lens wordt de ‘body’ genoemd. Het tweede ding is de lens. Eigenlijk heet de lens het ‘objektief’ en is het objektief opgebouwd uit meerdere lenzen. Maar in de volksmond wordt het objektief dus ‘lens’ genoemd. Nu ik toch bezig ben: de spiegelreflex camera wordt vaak aangeduid als SLR (single lens reflex) of als DSLR (digital single lens reflex).
Als je nog niet veel ervaring hebt met fotograferen of als je een klein budget hebt raad ik je aan body en lens tweedehands te kopen. Dat hoeft niet op marktplaats te zijn, er zijn fotozaken waar ze tweedehands camera’s aanbieden, al dan niet met garantie. Met een budget van € 400,- kom je dan een heel eind. Nieuw kom je al gauw op het dubbele voor body en lens.
Wat de lens betreft kun je kiezen voor een zoomlens (een lens met variabele brandpuntsafstand) of een lens met een vaste brandpuntsafstand. Wil je een kwalitatief goede lens voor weinig geld dan kun je het beste kiezen voor een lens met een vaste brandpuntsafstand, bijvoorbeeld 50 mm. Die koop je al voor € 100,-. Bijkomend voordeel van zo’n lens is dat je er goed mee leert fotograferen; omdat je niet in of uit kunt zoomen moet je lopen om het beste standpunt te vinden voor je foto.
Tip: koop een reserve accu! Je accu is altijd leeg op een moment dat je aan het fotograferen bent en dus moet je ervoor zorgen dat je een reserveaccu bij de hand hebt.
Heb je je camera eenmaal thuis, begin dan met het bestuderen van de gebruiksaanwijzing. Lees hem helemaal en probeer alles uit, dan leer je het snelst. En kom je er niet uit, dan kun je altijd nog een fotografie workshop gaan volgen. Bijvoorbeeld bij mij :-).
Succes! Annet
Wil je de blogposts van Eveleens Fotografie blijven ontvangen en op de hoogte blijven over de activiteiten van Eveleens Fotografie, schrijf je rechtsonder in voor nieuwsbrief en ontvang gratis interessante informatie over fotografie
Pieter Pluim says
Dag Annet,
Geef maar een goede tip over welke systeemcamera en objectief. Ben op zoek naar systeem welke bij weinig licht goede foto’s maakt en een flitser die omhoog is te verstellen, zodat wanneer je deze moet gebruiken niet alles wordt ‘dood’-geflitst.
Groet Pieter
Annet Eveleens says
Dag Pieter, bedankt voor je reactie. Als je een goede systeemcamera koopt hoef je de flits niet te gebruiken. En als je wel wil flitsen maar je onderwerp niet ‘dood’ wil flitsen heb je instelbaar flitslicht nodig. Instelbaar qua intensiteit. Een draaibare flits helpt natuurlijk ook want dan kun je via een witte wand of plafond flitsen. Die moet dan maar net voorhanden zijn. Ik raad je aan je te informeren bij een goede fotozaak, zoals bv. foto Konijnenberg. Zij weten alles van de nieuwste modellen en kunnen je advies geven gericht op jouw budget. Succes! Annet