Zelfbeeld

Zelfbeeld, hoe zie je je zelf?
Daar wil ik het deze keer over hebben omdat ik merk dat mensen, en vooral vrouwen, anders naar zichzelf kijken dan anderen dat doen.

Op zich heel logisch: als je in de spiegel kijkt zie je jezelf recht van voren en nog in spiegelbeeld ook. Je ziet misschien bepaalde rimpeltjes in je gezicht die je niet mooi vind, je ziet dat je ene oog kleiner is dan de ander of je ziet ongelijkheden in je gezicht of in je gebit.

Maar een ander ziet jou heel anders.

Anderen zien je niet alleen recht van voren maar van alle kanten.
Anderen zien jou van dichtbij en van veraf.
Anderen zien jou als je lacht, als je serieus kijkt, als je nadenkt of als je boos of verdrietig bent. Ze zien jou met al je emoties!
Anderen zien al jouw rimpeltjes niet, althans niet bewust.
Anderen zien niet alleen je uiterlijk, maar vooral je uitstraling.
Anderen zien jou zoals je bent, en je eigen puntjes van kritiek vallen een ander niet op. (geen zorgen: die rotpukkel shop ik heus wel weg, maar daar kom ik later in dit artikel op terug)
Niet alleen omdat ze je niet anders kennen maar vooral omdat ze er niet toe doen voor die ander.

Daarom kijk je als geportretteerde dus ook anders naar je (zelf)portret dan de mensen uit je omgeving naar jouw foto’s kijken.

Ik denk dat het goed is om dit te beseffen, vooral als je erg kritisch op jezelf bent. En uiteindelijk is het ook wel zo eenvoudig zo: je bent zoals je bent.

Mijn taak als fotograaf is om je met een vriendelijke, open blik en ontspannen op de foto te zetten vanuit de gunstigste hoek.

Daarom nodig ik je altijd eerst uit voor een kopje koffie of thee voor we met fotograferen beginnnen. Pas daarna gaan we samen aan de slag. Want de fotosessie doen we samen. Ik fotografeer je op verschillende plekken bij verschillend licht, bij verschillende achtergronden en vanuit verschillende posities.

Ik maak heel veel foto’s en maak daaruit een strenge selectie.
De foto’s die door mijn selectie komen zijn de foto’s waar je opstaat zoals je bent en waarop je gezicht het beste tot zijn recht komt.

Tijdelijke ongeregeldheden, zoals opvallende puistjes, photoshop ik weg. Moedervlekken, rimpels en andere permanente kenmerken maken wél deel uit van jou en shop ik niet weg. En als je dat graag wilt dan kan ik je rimpels wel wat verzachten zonder dat iemand er iets van ziet ;-).

Oh ja, en niet te vergeten de eventuele onderkin. Die kan ik niet weghalen, sorry. Maar ik kan er wel voor zorgen dat die op de foto niet of nauwelijks zichtbaar is. Hoe? Door stilletjes maar heel bewust zo’n positie te kiezen dat jouw onderkin niet meer opvalt. Daar heb ik geen photoshop voor nodig.

De keuze welke foto je uiteindelijk gaat gebruiken is uiteraard aan jou. En of ík nu je foto’s gemaakt heb of iemand anders: ik raad je aan om je foto’s voor te leggen aan een aantal mensen die jou goed kennen. Want zij hebben een compleet beeld van jou en zullen zeker hun mening hebben over wat de beste foto van je is.

Spannend én leuk om te zien welke ze kiezen! En nog gemakkelijk voor je ook.

Reacties

  1. Annette, ik weet nog heel goed dat jij een aantal maanden geleden foto´s van mij maakte. Jij zorgde ervoor dat ik me op mijn gemak ging voelen. Uiteindelijk heb ik voor mijn linkedin foto degene gekozen waar ik de kijker recht aankijk. echt een vak apart, portretfotografie, en jij kan er wat van.

    • Annet Eveleens zegt:

      Hartelijk dank voor je reactie en compliment Julia! En als ik weer op Schier ben wil ik je graag nog een keer op het strand op de foto zetten 🙂

  2. Mooi beschreven, Annet.
    Dank je.

Laat wat van je horen

*