Expositie Geraakte Groningers

Breien voor Groningen en expo Geraakte Groningers

Van 1 april tot 25 juni 2017 was, in het kader van het thema Rottum Gas(t)vrij, in het kerkje van Rottum de foto expositie “Geraakte Groningers” van Annet Eveleens te zien.
Annet Eveleens uit Rottum (Groningen) was als fotograaf betrokken bij het project ‘Breien voor Groningen’. Mensen uit heel Nederland hebben meegebreid, uit solidariteit met de Groningers en als symbool voor het isoleren van woningen waardoor de gaswinning terug gebracht kan worden. Het breien voor Groningen gaat overigens door met de actie “Gas, we breien er een einde aan”.

Het project inspireerde haar om mensen te portretteren die, de meesten letterlijk, geraakt zijn door de gevolgen van de gaswinning. Ze zijn in actie gekomen omdat niets doen geen optie was. Het breiwerk staat symbool voor ‘verbinding’ en loopt als een rode draad door de expositie.

Expositie Verscheurd Groningen

Van 15 januari tot 2 maart 2018 zullen de foto’s van de serie Geraakte Groningers in de vorm van de expositie Verscheurd Groningen te zien zijn in het Provinciehuis in Groningen samen met de replica van het ingebreide huisje in Rottum en een enorme gebreide deken van 6×6 waarin de voorgevel van het ingebreide huisje verwerkt is. Voor meer informatie zie: breienmetagnes.nl/verscheurd-groningen

Van half mei tot eind juni 2018 is de expositie in het UMCG.

Foto: © Annet Eveleens. Groningers in Opstand, Bram Reinders en Marcel Drenth
“Wij zijn geraakt door de gaswinningsproblematiek omdat we moeten leven met een tikkende tijdbom en niet weten wanneer die afgaat.”
Locatie: Tankenpark van de Nam, Farmsum, Delfzijl

Publicaties over de expositie Geraakte Groningers:
Dagblad van het Noorden
RTV Noord
Down to Earth magazine
Van Plan